Ken Follett ??“ A Katedralis

Bevezetes

A Budapesti Gazdasagi Foiskola Kulkereskedelmi Foiskola Karanak Kommunikacios es Mediatudomany szakan Stilisztika es Kreativ Iras tantargybol azt a feladatot kaptam, hogy egy XX.sz vegi, XXI. szazadi vers, novella, regeny, drama vagy filmalkotas, vagy szinhazi eloadas stilisztikai elemzeset keszitsem el. Jelen dolgozatban arra teszek kiserletet, hogy a stilisztikai szempontok alapjan egy rovid attekintest adjak a 20. szazad egyik legkiemelkedobb konnyuirodalmi muverol, a Katedralis cimu konyvrol.

Hatter

A Katedralis egy tortenelmi regeny, amelyet Ken Follett 1989-ben jelentetett meg az Egyesult Allamokban. A szerzo a konyvet tobb mint harom even keresztul irta, ami az eladasi listakat nezve a faradtsagot igencsak megerte, ugyanis a konyvet az elso kiadas ota mar tobb millio peldanyban adtak el vilagszerte, koztuk Magyarorszagon is. A mu sokaig vezette az eladasi listakat nemcsak az USA-ban, hanem Angliaban es Olaszorszagban is, Nemetorszagban pedig hat even keresztul nem tudtak letaszitani az elso helyrol. A konyvbol mind a mai napig mintegy 100.000 peldanyt adnak el, csak az Egyesult Allamokban, es a hazai konyvesboltok statisztikai szerint a konyv Magyarorszagon is evek ota az eladasi listak elmezonyebe tartozik.

A konyvvel hosszu eveken keresztul szemeztem, annak ellenere, hogy tobb ismerosom is a figyelmembe ajanlotta szamtalan alkalommal. Bar a konyv a hazi konyvtaramban mar eleve megvolt, sokaig nem vettem ra magam, hogy a kezembe vegyem. Aztan egy napon, engedve a sok unszolasnak nekilattam, es eletem egyik legjobb konyvelmenye vette kezdetet, mert ez a mu a konnyed ponyva jellegu stilus ellenere is a letehetetlen kategoriaba tartozik.

Mufaj

A konyv a mufajat tekintve a tortenelmi regenyek koze tartozik. A cselekmeny a kozepkori Angliaban jatszodik, es valoban megtortent tortenelmi esemenyek kore szovodik. A tortenet a tortenelmi keretet leszamitva fikcio, teljes mertekben az iro kitalacioja. Mint minden tortenelmi regenynel, ezt a muvet is alapos es idoigenyes kutatas elozte meg, a konyv tobb mint 3 even keresztul irodott. A szerzonek nemcsak a cselekmeny idosikjat ado tortenelmi kort kellett behatoan tanulmanyoznia, hanem annak epiteszeti sajatossagait is, ugyanis a cselekmeny egy Katedralis epitese kore epul.

A konyv minden olyan elemet felvonultat, amitol egy regeny sikeres lehet. Szinte minden korosztaly megtalalhatja a neki tetszo elemeket a konyvben, fuggetlenul attol, hogy milyen tipusu regenyeket kedvel. A konyv cselekmenye kivaloan keveri a kaland, romantika, armany, arulas, szerelem, haboru, erotika kartyait, amelytol a mu kimondottan valtozatos es elvezetes lesz. Bar rosszmajuan megjegyezhetnenk, hogy a szerzo minden olyan bulvarelemmel teletuzdelte a konyvet, amelytol egy atlagos siker mindenkeppen elvarhato, de Ken Follett mindezeket az elemeket olyan mesterien hasznalja, hogy az olvasonak eszebe sem jut, hogy a ponyvaregeny kategoriaba sorolja a konyvet.

Korhuseg

A konyv sikerenek masik nagyon fontos eleme a korhuseg. A tortenet a 12. szazadban jatszodik, amely korbol igen keves hiteles leiras maradt fent arra vonatkozoan, hogy az atlagemberek hogyan is eltek a mindennapjaikat. Bar arrol keves szakertoi velemenyt leltem fel, hogy a Katedralis altal bemutatott kozepkor milyen pontosan is fedi a valosagot, a szerzo hosszu evekig tanulmanyozta az adott kor jellemzoit, mielott nekilatott volna a munek. Ennek az eredmenye pedig egy hihetetlenul reszletesen es elmenyszeruen abrazolt kozepkori korrajz, olyan apro reszletekig bemutatva a kozepkori emberek eletet, amelyet mas regenyben ritkan talalhatunk. Follett nemcsak a felsobb tarsadalmi reteg inkabb ismert eletet talalja az olvaso ele, hanem arrol is beszamol, hogy az atlagember hogyan tengette mindennapjait ebben a veszterhes korszakban, hogyan keresett munkat, mit tudott az asztalra tenni, hogyan udvarolt, vadaszott, epitkezett, szeretkezett, vagy eppen vegezte el a dolgat. Az a vegletekig reszletekbe menoen bemutatott kozepkor pedig nemhogy unalmassa, hanem hihetetlenul eletszeruve teszi a cselekmenyt.

Nyelv es stilus

Talan a konyv egyik hianyossagakent lehet megemliteni a nyelvezetet, ugyanis az iro nem elt a korhu nyelvezet hasznalatanak lehetosegevel. Ez bizonyos szempontbol hianyossag, ugyanis a tortenet koranak nyelvezete megkonnyiti az olvasonak a cselekmeny melyebb ateleset. Masreszrol velhetoen tudatos dontes, hiszen egy regi nyelvezet interpretacioja szukebb olvasoreteg szamara nyujt elmenyt es kikapcsolodast. Tovabba a 12. szazad nyelvezetenek rekonstrukcioja velhetoen lenyegesen nagyobb erofeszitest igenyelt volna az amugy is eveken keresztul irodott konyvnel. A muvet eredeti nyelven is olvastam, igy nem csak forditasi hianyossagrol van szo.

Folyamatos feszultseg

A legtobb esetben az emberek tobbsegenel a konyv hossza forditott aranyban all az olvasasi hajlandosaggal. Ha az ember megis raveszi magat, de a konyv nem tudja folyamatosan lekotni a figyelmet, a mu hamar ujra a polcon talalhatja magat. Sok olyan konyv fordult mar meg a kezemben, amelyek bar izgalmasak es erdekesek voltak, a figyelmet a szerzo a laikus olvaso szamara hosszunak es feleslegesnek tartott leirasokkal nem tudta folyamatosan fenntartani. Erre kivalo pelda volt a Monte Cristo grofja, amely onmagaban egy kivalo irodalmi mu, de jo 30%-at ugy kilehetett volna hagyni, hogy nemhogy rontotta volna a konyv erteket, lenyegesen javitott volna azon. Ez persze csak szemelyen velemeny.

A Katedralis a maga jo 1000 oldalaval szinten nem tartozik a rovid konyvek koze. De a szerzo egy olyan teljesitmenyt vitt vegbe, amely barmelyik vilaghiru szerzonek fejfajast okozna. 1000 oldalon keresztul a konyv minden egyes oldalan at olyan szintu feszultseget es izgalmat kepes fenntartani, hogy az olvaso legszivesebben tizesevel olvasna az oldalakat, hogy minel elobbre juthasson a cselekmenyben. Ez pedig nem egy olvasonal azt valtotta ki, hogy hirtelen betegsegre hivatkozva a konyv befejezeseig a munkahelye kornyekere sem ment.

Cselekmeny es karakterek

Ez talan a konyv egyetlen resze, amelyre azt is mondhatnank: semmi kulonleges. Nem hasznalnam azt a jelzot, hogy atlagos, hiszen kivaloan illeszkedik a mu egeszebe, de itt nincs is igazabol szukseg arra, hogy valami hihetetlen es egyedulallo tortenet vigye magaval elore a konyvet. Egy kozepkori tortenet eseteben erre talan nem is lenne lehetoseg. Amit a cselekmenynek tudnia kell, azt tudja, a tortenet legelejetol az utolso percig jol felepitett, es atgondolt a tortenet.

A tortenet kozeppontjaban, amely a 12. szazadban jatszodik az angliai Kingsbridge varosaban, egy katedralis epitese all. A mu megannyi szereploje valamilyen modon, kozvetlenul vagy kozvetve kapcsolodik a katedralis epitesehez. A foszereplok kozott talalunk becsuletes epitomestert, konok, de igazsagos apatot, romlott es eroszakos lovagokat, gatlastalan, mindenkin atgazolo papokat, es persze a legkisebb kiralyfi mintajara a gyenge es csenevesz inasbol a tortenet foszereplojeve elolepo okos es bator epitomestert, aki szembeszall a hatalmas es sotet ellennel. A tortenetet reszletesebben ebben az elemzesben nem volna elegans targyalni, hiszen a konyv elolvasasara kedvet kapo tanar konyvelmenyet jelentosen rontana.

A cselekmeny termeszetesen tobb szalon folyik, amellyel a szerzo a folyamatos feszultseget igyekszik fenntartani, hiszen minden esetben egy erdekes fejlemeny elott valt a tortenet a parhuzamos szalon futo cselekmenyre.

A tortenet vege

A konyv befejezeset kovetoen az ember mintha egy mely es nagyon nyugtato alombol ebredne, hogy ujra a valosagban talalja magat. Kis szomorusag onti el az olvasot, hiszen az 1000 oldal ellenere meg tobb ezer oldalon keresztul kepes lenne elmelyedni abban a vilagban, ahol bar az elet sokkal nehezebb es viszontagsagosabb, mint napjainkban, de megis olyan vonzo tud lenni. Persze a szomorusag csak addig tart, amig az olvaso nem ertesul arrol, hogy 20 ev utan Follett megirta a tortenet folytatasat. A folytatast, ami bar felul mar bizonyosan nem mulhatja a tortenet elso reszet, de mindenkeppen ujabb 1000 oldal felejthetetlen elmeny nyujt majd. A konyvrol idokozben sorozat is keszult, amelyet eppen Magyarorszagon forgattak le, de ennek targyalasa majd egy kovetkezo dolgozat temaja lesz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *